wat is aikido

Wat is aikido?

Aikido

Aikido is een manier om in harmonie te komen met jezelf en je omgeving en van daar uit kun je leven en handelen vanuit een kalmte en met zelfvertrouwen.

Aikido is een moderne vorm van zelfverdediging en spirituele ontwikkeling, die gebruikt kan worden tegen iedere vorm van aanval, waarbij de nadruk ligt op de ontwikkeling van een betere eenheid tussen lichaam en geest.

In tegenstelling tot vele andere vechtsporten is er voor Aikido geen bijzondere kracht of snelheid nodig. Het wordt succesvol beoefend door mensen van alle leeftijden en mogelijkheden.

Aikido ontwikkelt lenigheid, coördinatie, concentratie, verbetert de gezondheid en fitheid, communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen.

De fysieke kanten zijn gracieus en dynamisch, ze zijn slechts een uiterlijk kenmerk van wat het belangrijkste is: een echte en directe manier om de kwaliteit van ons leven te verbeteren.

Het woord Aikido bevat drie begrippen, die deze bewegingskunst omschrijven

aikido

Ai – Harmonie

Centraal in Aikido staat het idee dat je in harmonie bent met je tegenstander, in plaats van in conflict te zijn met hem.

De beweging en energie van een aanval wordt van richting veranderd zonder de noodzaak van een botsing of het gebruik van kracht. Het fysieke oefenen van dit fundamentele principe van Aikido leidt tot een beter begrip van mens en natuur en brengt essentiële vaardigheden voor het oplossen van conflicten.

De bewegingen van Aikido zijn rond en vloeiend. Ze zijn ontworpen op de principes van de natuur en bewegen zich in cirkels en spiralen. Als Aikido goed wordt uitgevoerd is er grote schoonheid en beheersing in de bewegingen van beide partners.

Ki – Levensenergie

Ki is universele energie, dat leven en vitaliteit geeft aan alle dingen. Het begrijpen van Ki principes en het ontwikkelen van de mogelijkheid om Ki te sturen en te gebruiken zijn een integraal onderdeel van Aikido training.

Ontspanningsoefeningen, ademhalingsmethodes, meditatie, bokken (houten zwaard) en jo (houten staf) worden gebruikt om studenten Aikido principes bij te brengen door ze de kans te geven Ki te ervaren met lichaam en geest.

Het begrijpen en ontwikkelen van Ki is een manier om je natuurlijke kracht en talenten te vergroten. Als je de Aikido principes begint te begrijpen zal je ook nieuwe, praktische en creatieve manieren ontwikkelen om deze in het dagelijks leven te gebruiken.

Do – Weg

De Aikido dojo (ruimte waar aikido getraind wordt) zorgt voor een vriendelijke en veilige omgeving waar we kunnen beginnen onze angsten, fobieën, reacties en gewoonten te begrijpen. Aikido training is niet competitief en vraagt een coöperatieve en steunende instelling.

Aikido In Business

Met aikido in business willen we de principes en instelling van aikido gebruiken in werk en dagelijkse leven en niet alleen in de dojo.
De principes zijn heel geschikt voor een zinvol en succesvol leven.

 

 

Werken vanuit kalmte en zelfvertouwen